- dużo listków pietruszki
- półtorej cytryny bez skórki i pestek
- 60 g cukru (następnym razem dam mniej)
- ze 100 g lodu
- z 200 ml wody źródlanej
Natka pietruszki ma mnóstwo dobrze przyswajalnego żelaza i witaminy C. Ale kogo to obchodzi, najważniejsze, że to wszystko, zmiksowane razem, jest przepyszne :)
Nawiasem, stałam się fanką pietruszki, której nie znosiłam od dzieciństwa. W tym roku z głupoty zasiałam grządkę pietruchy (w sumie nie wiem, po co, bo nie miałam żadnych pomysłów na zastosowanie). Wyrosła bujna, zdrowa i gęsta i się marnowała, aż dostałam przepis na pesto pietruszkowe. Znowu mniej więcej przepis:
- dużo listków pietruszki
- ze 100 g prażonych ziaren, orzechów (słonecznik, migdały, sezam, pestki dyni, laskowe i jakie tam... może być mix)
- 80 ml oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki tartego parmezanu
- trochę soli i pieprzu
Zrobię dla Filipa!
OdpowiedzUsuńZrób i to, i to, będzie Cię jeszcze bardziej uwielbiał :)
UsuńA zamiast cukru można miodu użyć, przetestowałam dzisiaj. I Kuba wypił ;)